PRZEPISY Z CHIA- POMYSŁY NA PYSZNE DANIA

PRZEPISY Z CHIA- POMYSŁY NA PYSZNE DANIA

Przepisy z Chia, to idealne rozwiązanie dla każdego kto chce schudnąć, zdrowo się odżywiać albo ma problemy ze zdrowiem.

Chia inaczej zwana szałwią hiszpańską to produkt, który używam w swojej kuchni już od dość dawna. Ponieważ unikam pszenicy, musiałam czymś ją zastąpić, „padło” min. na chia, bo jest idealna w kuchni. Można z niej przygotować bardzo wiele dań. Nadaje się do wypieków (świetnie zastępuje jajka), jest idealnym składnikiem deserów i budyniów.

NASIONA CHIA SĄ BARDZO ZDROWE I ŚWIETNIE WPŁYWAJĄ NA CAŁY ORGANIZM:

  • Ma bardzo mało kalorii
  • Mnóstwo cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy
  • Te małe nasionka są bogate w białko
  • Prawie wszystkie węglowodany to błonnik!
  • Są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor, magnez i białka, co zapewnia zdrowe kości. Szczególnie imponująca jest zawartość wapnia, bo porcja zapewnia aż 18% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
  • Są idealnym składnikiem diety sportowców i kulturystów bo poprawiają wydolność organizmu.
  • Ze względu na wysoką zawartość białka i małą ilość kalorii, chia jest idealnym składnikiem zdrowej diety, także osób, które są na diecie i pragną schudnąć.

Przepisy z chia są zdrowe, mają mało kalorii i są dziecinnie proste wykonaniu. Ośmielam się nawet powiedzieć, że każdy  z tych składników użytych w tych daniach ma wręcz lecznicze działanie.

przepisy z chia

Zacznę od jednego z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem nasionek chia. To także jeden z ulubionych deserów moich dzieci. Jest naprawdę wyjątkowy, można go nazwać nawet „leczniczym deser”, bo ma moc leczenia ciała i duszy!

1. Czekoladowy deser z nasionkami chia i mlekiem migdałowym

Deser, który przygotowałam jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Jeden deser zawiera aż 11 gramów błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, co daje dłuższe uczucie sytości po posiłkach i zmniejsza wydzielanie insuliny. Zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczy w tym omega-3 i omega-6 w doskonałych proporcjach.

Dzięki dużej zawartości chromu i kumaryny wspiera odchudzanie, zwiększa tempo przemiany materii (nawet kiedy śpisz) i hamuje wytwarzanie kortyzolu, który sprzyja tyciu. Ponadto w 18%zaspokaja dziennie zapotrzebowanie na wapń i 40% na magnez. Składniki tego deseru nie są przypadkowe. Od wieków wiadomo, że ziarno kakaowca, chia czy migdały to prawdziwe dary od Matki Natury. Ten deser możesz jeść nawet dwie godziny przed snem, wówczas przyspieszysz metabolizm, zablokujesz wchłanianie tłuszczu i zaspokoisz potrzebę jedzenia słodkiego.

deser_czekoladowy z chia

SKŁADNIKI na 2 porcje

1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego

2 łyżki z czubem nasionek chia

1 łyżka miodu

2 łyżki niesłodzonego kakao

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do posypania siekane pistacje, mogą być też inne orzechy.

WYKONANIE MLEKA

Mleko migdałowe jest jednym z moich ulubionych . Słodkie, aksamitne i bardzo zdrowe. Do tego przepisu używam migdałów ze skórką. Moczę je przez noc w wodzie, a rano miksuje i odciskam mleczko od migdałowej „pulpy”. Pulpy nigdy nie wyrzucam, tylko przygotowuję z niej sernik, wafelki lub twarożek.

SKŁADNIKI NA  0,96 l MLEKA

1 szklanka niesolonych migdałów wraz ze skórką

4  szklanki wody źródlanej

Migdały namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wodę odcedź, przepłucz migdały pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Migdały zmiksuj wraz z wodą. Następnie przełóż  na potrójnie złożoną gazę, zakręć dokładnie i odciśnij.  Mleko przechowuję w szklanej butelce lub słoiku do 2-3 dni. Migdałową pulpę można pozostawić (a nawet trzeba) do przygotowania np. krakersów a nawet sernika.

WYKONANIE BUDYNIU

Połowę porcji nasionek chia zmielić w młynku do kawy na „mączkę”. Do miski włożyć całe ziarenka chia i „mączkę”. Zalać mlekiem migdałowym, dodać miód, wanilię i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do kubeczków, w których będzie podawany budyń. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie posypać siekanymi pistacjami i zajadać się:)

2. Deser jabłkowy z ziarenkami chia, cynamonem i orzechami (bez mąki i cukru!)

Choć robię go już po raz czwarty, nadal nie mogę się nim najeść. Jest obłędny. Ten deser jabłkowy z ziarenkami chia to samo zdrowie. Jabłka, banan, wanilia, nasionka chia, cynamon i orzechy.
Chia to składnik, który odkryłam kilka miesięcy temu.Ponadto jest dobrym źródłem cynku, witamin: B1, B2 i B3 oraz potasu.
Nie zawierają glutenu, dlatego mogą być stosowane przez osoby, uczulone na gluten. Idealne dla cukrzyków, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.

Nasionka chia pęcznieją po dodaniu płynu, a to dzięki dużej zawartości błonnika. Wypełnia on żołądek przez co zmniejsza uczucie głodu.
Dzięki sporej zwartości białka, zmniejsza apetyt. Po zjedzeniu porcji takiego deseru nie czuję głodna. Jestem najedzona i przez kilka godzin nie odczuwam głodu. Ten deser bardzo często zastępuje mi kolację.

deser jabłkowy z chia, przepisy z chia

Składniki na 4 porcje

Na budyń z chia

2 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka roślinnego (może być mleko krowie jeśli masz takie ze wsi)
3 łyżki płatków owsianych górskich
na czubek łyżeczki pasty z wanilii lub pół łyżeczki wyciągu z wanilii
kilka orzechów włoskich ( mogą być migdały)

Na dżem jabłkowy

4 jabłka
1 banan
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki soku jabłkowego ( takiego domowego bez cukru)
1 łyżka nasion chia

Wykonanie

Nasionka chia i płatki owsiane zalać zimnym mlekiem. Dodać wanilię, wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Można też nastawić je na noc, a deser przygotować następnego dnia.

Dżem jabłkowy

Jabłka pokroić w kostkę. Zostawiam skórkę ponieważ jabłka mam ekologiczne, a skórka jest mięciutka i pachnąca.Jeśli wasze jabłka nie są z „zaprzyjaźnionego” ogródka lepiej jest je obrać ze skóry.
Włożyć pokrojone jabłka do rondelka, dodać rozgniecionego widelcem banana, cynamon, sok jabłkowy i chia.
Wymieszać i smażyć w rondelku, mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż jabłka będą miękkie.
Zdjąć z ognia i przestudzić.

Uprażyć na patelni bez tłuszczu 1 łyżkę płatków owsianych do posypania deseru i kilka orzechów włoskich.

Do szklanki wkładać na przemian łyżkę dżemu jabłkowego z łyżką budyniu z chia.
Na koniec posypać uprażonymi płatkami owsianymi i orzechami.
I deser jest już gotowy.

Można go przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet 3 dni, mam wrażenie, że jest wtedy nawet lepszy:)

3. Ptasie mleczko z nasionami chia, borówkami i kruchym spodem

Nie ma wyjścia, ten deser wygląda tak apetycznie, że koniecznie trzeba go zjeść. Składa się z 3 warstw: spodu, „nadzienia” i warstwy owoców na samej górze. Idealne do tego będą inne sezonowe owoce.

ciasto z chia, przepisy z chia

spód:

– 1 i 1/2 szklanki blanszowanych migdałów – podprażonych na suchej patelni

– 3/4 szklanki suszonych moreli – namoczonych przez 30 min w gorącej wodzie i dokładnie odsączonych

– szczypta soli

– 1 łyżka karobu w proszku (można użyć dobrej jakości kakao)

Zaczynam od przygotowania spodu. Migdały wraz solą miksuję. Dodaję odsączone z wody morele i karob. Całość blenduję na gładką masę.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję lekko olejem. Palcami wyklejam masą dno tortownicy. Gotowy spód wkładam do lodówki.

ptasie mleczko:

–  2 puszki mleczka kokosowego
– 500 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
– 8 łyżek nasion chia
– 5-6 łyżek miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy) – w zależności czy lubisz mniej czy bardziej słodkie ciasta
– 2 łyżki pasty waniliowej
– szczypta soli
– 2-3 łyżki soku z cytryny
– 2 i 1/2 łyżeczki agaru

Wszystkie składniki, oprócz agaru, umieszczam w garnku. Całość dokładnie mieszam trzepaczką i pozostawiam na ok. 1 h.

Masę podgrzewam na małym ogniu. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 10 min.

Zdejmuję garnek z ognia i pozostawiam na chwilę do przestygnięcia.

Ciepłą masę przelewam do tortownicy wyłożonej migdałowo-morelowym spodem. Całość przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na ok. 3 h, najlepiej na całą noc.

jagodowo-borówkowy top

– 300 g świeżych jagód

– garść borówek

– 60 g ksylitolu

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 płaska łyżeczka agaru

Jagody wsypuję do rondelka, dodaję ksylitol i sok z cytryny. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu ok. 2-3 min, aż jagody puszczą sok.

Za pomocą cedzaka wyjmuję jagody i przekładam je do miseczki. Do soku dodaję agar. Całość dokładnie mieszam i gotuję jeszcze 10 min.

Zdejmuję sok z agarem z gazu, dodaję do niego jagody i dokładnie mieszam.

Gotowy mus jagodowy wylewam na gotowy spód z chia. Całość posypuję świeżymi borówkami.

Smacznego!

 

4. Ptasie mleczko z czekoladą

ptasie mleczko chia

–  1 puszka mleczka kokosowego – 400 g
– 100 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
– 4 łyżek nasion chia
– 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy)
– 3 łyżki ksylitolu*
– 1 łyżka pasty waniliowej (można użyć ekstraktu z wanilii lub ziarenek z 1 laski wanilii)
– 1 i 1/2 łyżeczki agaru

Potrzebne nam będą dwa garnki – jeden do części czekoladowej, drugi do części białej. W każdym z nich umieszczam wszystkie składniki oprócz agaru. Całość podgrzewam  i jednocześnie dokładnie mieszam trzepaczką. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 10 min.

Blaszkę (20x20cm) wyścielam papierem do pieczenia. Na dno jej wylewam 1/2 masy czekoladowej. Wstawiam do lodówki na ok. 2-5 min.

Gdy masa lekko stężeje wykładam na nią część białą. Ponownie wstawiam do lodówki, ale tym razem na 10-15 min. W tym czasie reszta masy czekoladowej nam stężeje. Nie martwy się, bo wystarczy ją ponownie podgrzać i dokładnie wymieszać (ewentualnie dodać 1 łyżeczkę mleka, gdyby masa za mocno odparowała).

Gdy masa z chia lekko stężeje, wylewam na nią pozostałą masę czekoladową.

Całość przykrywam folią aluminiową lub spożywczą i wstawiam do lodówki na ok. 3 h. Po tym czasie kroję stężałą masę na małe kawałki i rozkoszuje się ich niezwykłą lekkością :)

Smacznego!

 

5. Bezglutenowy chleb z chia

Chleb to najczęściej pierwszy posiłek jakim rozpoczynamy dzień. Warto aby każdy dzień rozpocząć tym LEPSZYM CHLEBEM…
Któż z nas nie lubi pachnącego chleba, chrupiących bułeczek czy chałki…a jeśli do tego pieczywo jest ciepłe, to wystarczy tylko masło i rozpływamy się z zachwytu.

ale wszystko ma swoją cenę…coraz częściej pojawiają się jednak głosy, że pieczywo, w szczególności to pszenne, jest jedną z przyczyn większości współczesnych chorób cywilizacyjnych w tym epidemii otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, chorób tarczycy i Hashimoto. Znany kardiolog, Dr William Davis autor książki pt. „Dieta bez pszenicy” nazywa pszenicę „główną przyczyną światowej epidemii otyłości”…Ten, który proponuję jest zdrowy i śmiało może go jeść każdy…

chleb bezglutenowy z chia

4 łyżki chia
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki ziaren dyni
4 łyżki płatków jaglanych ( może być mąka jaglana lub maka lub płatki gryczane)
2 łyżki mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)
1 łyżka mąki konopnej (lub innej mąki bezglutenowej)

1 łyżka syropu klonowego ( może też być karob lub miód)

1/2 łyżeczki nasion czarnuszki (może być sezam)
1/2 łyżeczki różowej soli morskiej ( może być inna gruba, nieoczyszczona sól)

160 ml wody do zalania chia
200 ml wody

blacha o wymiarach 32 x 22cm

Jeśli blacha będzie mniejsza, chlebek będzie grubszy. Należy go wówczas piec nieco dłużej.

WYKONANIE

Nasionka chia zmielić w młynku i zalać ciepłą wodą, odstawić na około 20 minut. Powstanie z nich gęsty budyń. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, dodać „budyń” z chia i wymieszać.
Ciasto przełożyć na blachę i łyżką, dokładnie „rozsmarować”. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć formę z piekarnika, przełożyć chlebek na kratkę, a kiedy ostygnie, pokroić.
Chlebek można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni (u mnie znika po 2 dniach)

Chlebek z chia nie kruszy się, łatwo się go kroi i jest idealny na kanapki.

6. Budyń z nasionkami chia i mango

Ten przepis można wykorzystać na śniadanie. Ma mnóstwo cennych składników odżywczych i witamin. Jest bardzo szybko w przygotowaniu, a nasionka chia można przygotować nawet dzień wcześniej. Rano dodać jedynie świeże owoce i pure z mango.

budyń z chia z owocami

Potrzebujesz:

¼ szklanki nasion chia

1 szklanka mleka migdałowego

1 łyżka miodu

1 mango

owoce twojego wyboru

Zmiksuj mleko z miodem. Następnie wsyp do miski nasiona i zalej miksem mlecznym. Zakryj folią i wstaw na noc do lodówki. Rano obierz mango, wytnij pestkę i wrzuć do blendera, doprowadź do formy puree. Dodaj do miski z puddingiem i ułóż ulubione owoce.